Vuurwerktraditie om zeep helpen?

Nog steeds veranderen grote stoere mannen aan het einde van het jaar in een klein kind. Heel vroeg op staan om op tijd bij de winkel te zijn. Waarvoor? Om het vuurwerk te halen om je helemaal uit te leven met de jaarwisseling. Mannen die niet kunnen wachten nemen de auto om in Duitsland of België het vuurwerk te halen.

Het heeft er alle schijn naar dat aan die traditie een einde gaat komen. Afgelopen week heeft het kabinet op voorhand besloten om al het einde van dit jaar het knal vuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Knalvuurwerk kan ik enigszins begrijpen maar vuurpijlen niet. Met oud en nieuw hoort vuurwerk. Met zijn allen aan de straat staan en kijken naar het vuurwerk. Op een veilige maner dit afsteken natuurlijk. Wat een gezelligheid is dat. Tijdens het afsteken je buren en voorbijgangers het allerbeste wensen en een praatje maken.

Het kabinet wil hier een einde aan maken door het eerdere verbod, Waarom? Omdat een grote groep jongeren niet met vuurwerk om kunnen gaan en rottigheid uithalen. Daarbuiten worden hulpverleners ook bestookt met vuurwerk. Het vuurwerk wat men nu wil verbieden voor diegene die er wel mee om kunnen gaan. Word het wat dat we met zijn allen naar vaste plekken moeten gaan om te kijken naar een professionele vuurwerkshow die aangeboden word en verder niets? Ik denk dat hier mee een hoop mensen te niet gedaan worden.

Zelf kan ik ook er naar toe echt naar toe leven om op de laatste dag van de verkoopdag nog vuurwerk te halen om als een klein kind af te tellen tot 12 uur om snel iedereen nieuw jaar te wensen en dan niet weten hoe snel naar buiten te gaan om vuurwerk af te steken. Zelf heb ik altijd sierpakket met potten en pijlen en de dames sterretjes natuurlijk.

Ik vind het ook niet eerlijk als de vuurwerkbranche nu met onnodige kosten opgezadeld word. Immers het vuurwerk heeft men al besteld of op voorraad ergens liggen inclusief knalvuurwerk en alle pijlen. Deze hebben een bepaalde waarde die men niet meer kan verkopen en vernieten brengt ook weer kosten met zich mee. Wie moet die vergoeden? Terecht dat men hiertegen in beroep gaat.

Maar belangrijkste is wel dat de goede mensen in dit geval moeten leiden onder de foute mensen die er een zooitje van maken en zich gewoon niet kunnen gedragen. Zo jammer is dat dat deze groep ook geen respect voor hulpverleners hebben. Ik heb dit in een eerder blog ook al besproken.

We komen er niet onderuit dat er regels komen voor vuurwerk of dat het beperkt zal worden. Maar soms heb ik het idee dat we nog wel eens doorslaan in Nederland met regels. Laten we afwachten hoe het gaat af gaat lopen.. Hoe denken jullie erover? Verbieden of toestaan?

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

2 reacties op Vuurwerktraditie om zeep helpen?

 1. Marian zeggen:

  Ik ben het met je eens
  Vuurwerk hoort bij oud&nieuw, en dan bedoel ik siervuurwerk
  En dan ook alleen tijdens de jaarwisseling, en niet weken van te voren
  Knalvuurwerk mag van mij wél afgeschaft/verboden worden
  Dus hopelijk strenge controle aan de grens, op illegaal vuurwerk aan het eind van het jaar

 2. Roel Nijholt zeggen:

  Ja inderdaad. Bij ons in Stolwijk lopen ze nu nog steeds af te steken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • juli 2022
  M D W D V Z Z
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031