Songfestival 2021

Na een jaar van afwezigheid door Corona ging het Songfestival in 2021 wel door. Een mooie show waarin Nederland zich van een van de sterkste kanten liet zien op gebied van multimedia en effecten. De timing en de filmpjes waarin Nederland zich laat zien aan de wereld waren goed.

Logo Songfestival 2021

Met 26 landen in de finale was het een zeer grote verscheidenheid aan artiesten, uitvoeringen en presentatie’s. Van middelvingers tot chansons uit Frankrijk, alles kwam voorbij.

Nederland Songfestival 2021

Nederland heeft het ook goed gedaan met een nummer met Surinaamse roots kwam het in Amerika op de voorpagina van de New York Times in het kader van de Black Lives matter organisatie. Nummer gaat over Suriname en het verleden om dat door middel muziek een nieuwe periode aan te gaan. En verleden af te sluiten. Daarom worden er gedeelte’s van het nummer ook in de oorspronkelijke taal van Suriname gedaan namelijk het Sranantongo gezongen. Het spreekwoord ‘yu no man broko mi’ betekent je kunt mij niet breken. Dit houd in dat de mensen van Suriname lang genoeg hun mond hebben dicht gehouden tegen de apartheid en andere ondrukkingen.

Artiesten

Songfestival 2021 kent een verscheidenheid aan artiesten. Opmerkelijk waren er zeker een aantal. Wat denk je van Duitsland. Zeer opmerkelijke verschijning. Zeker als je in zo’n pak als een middelvinger moet lopen. Ik dacht kijk ik naar een vrijgezellenfeest of?

Duitsland Songfestival 2021

IJsland wat helaas niet live mee kon doen door een corona besmetting in de band, waardoor beelden van de repetitie vertoond werden wat voor hen zeer jammer was. Maar wat ik me afvroeg waar ik naar keek. Een kinderband of een volwassen band?

IJsland Songfestival 2021

Wat bij mij eigenlijk hele goede kanshebbers persoonlijk waren, was of Bulgarije of Griekenland. Griekenland gebruikte voor het eerst techniek op het podium die nooit eerder gebruikt was. Zogenaamde Green Screen technologie. In de zaal was alleen een groen scherm te zien, maar op tv werd daar een projectie over heen gezet. Echt super gedaan. Hoe dat in de zaal ziet zie je hier: Youtube Green Screen

. Songfestival 2021 Griekenland

Uitslag

Dan de uitslag. Lange tijd gingen Frankrijk en Zwitserland wisselend aan kop door de vakjury. Maar bij de Televoting veranderde alles. Tot grote verbazing van vele kregen 4 landen compleet 0 punten van de Televoting jury.

En dan stijgt ineens Italie naar grote hoogte. Met een rocknummer wat goed in elkaar zat dat zeker maar een keus waar veel mensen echt verbaasd van waren. Ik gun het ze zeker, maar opmerkelijk ook.

Winnaar Italie

Klachten

De day after verschijnen veel klachten over de televoting omdat naar het schijnt talloze stemmen niet mee te zijn geteld. Mensen hadden gestemd en kregen veel te laat pas een reactie dat hun stem niet mee is genomen omdat de stem te laat binnen zou zijn geweest. Hierdoor zijn talloze stemmen verloren gegaan. Hier is nu een uitgebreid onderzoek naar gestart. Zie Brabants Dagblad voor dit artikel.

Toch een teleurstellende uitslag. Wel een prachtige presentatie van Rotterdam, en hoe technisch ons land is. Daarbuiten ook zeker mooi om oude winnaars weer eens terug te zien. Zoals bijv. Sandra Kim en haar J’aime la Vie nog eens te horen. Het nummer Music Bind us in de pauze is geweldig gemaakt en gepresenteerd.

In een woord klasse!!

Benieuwd naar volgend jaar Italie!!

Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • juli 2022
  M D W D V Z Z
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031