Sneeuw en verkeerschaos

We schijnen aan de vooravond te staan van een koud weekend en met name een wit weekend en week. Met name valt er veel sneeuw en verwacht op zondag en maandagochtend een verkeerschaos met sneeuw en op zondag door ijzel.

Meteokaarten

De kaarten waren in het begin van de week nog een beetje van elkaar vandaan. Dan heb ik het over de Europese kaarten en de Amerikaanse. Naar de week vorderde gingen de kaarten naar elkaar toe met de prognose en zelfs de Amerikaanse ging over de Europese kaart heen. Hiermee bedoel ik dat er meer sneeuw kwam dan het Europese model liet zien. Voor aanstaande maandagochtend is de verwachte situatie als volgt:

Sneeuwhoogte verwacht maandag 6 februari 2021 om 09:00 uur. (Bron Meteologix)

Maatregelen

Veel bedrijven en overheids instantie’s hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Knmi heeft nu voor het weekend code oranje al afgegeven.
Rijkswaterstaat heeft alle hens aan dek voor de snelwegen en alles klaar staan. Strooiwagens en schuifwagens om het gehele snelwegennet (ongeveer 10000 km) in minder dan 2 uur schoon te krijgen. (Bron: RWSverkeersinfomatie). Ook de ANWB, NS en zelfs Schiphol is er klaar voor.

Verkeer

Het verkeer gaat echt last krijgen. Zondag word afgeraden om de weg op te gaan als het niet nodig is. Zelf woon ik in de omgeving van Gouda en werk in Zeewolde. Hoe het maandagochtend in de spits gaat worden weet ik niet. Maar in 2012 was er ook overlast door de sneeuw en toen zag mijn navigatiescherm met realtime verkeersinformatie er als volgt uit. De kans bestaat dat dit weer het beeld van of zondag of maandochtend spits gaat worden. Ik vind niet erg met sneeuw te rijden maar met ijzel niet. De Sneeuw en de verkeerschaos gaat komen, mar hoe erg??

Waar komt mijn sneeuwgekte vandaan?

Mijn ouders hebben mij een beetje gek gemaakt met sneeuw. Jaren lang ben ik op wintersport geweest en enorm genoten in Haus Bayerwald in Altreichenau. Mooie omgeving in Zuid Duitsland.
Toen ik klein was en het ging sneeuwen gingen mijn ouders en ik vaak wandelen in de sneeuw of sleeën. Zelfs achter de auto hebben we een slee gebonden.
Ik weet zelfs een keer toen ik jong was en zelfs al in bed lag dat mijn moeder me weer riep en ik me weer aan moest kleden en we zijn ‘s avonds gaan wandelen in de sneeuw.

Wat gaat er gebeuren of voorspellingen?

De voorspellingen van de verschillende meteo bureau’s zijn eigenlijk wel over allemaal eens. Er gaat sneeuw vallen. En de hoeveelheden variëren van 20 tot 40 cm in een groot gedeelte van Nederland.
Volgens weer.nl een totale ontwrichting van Nederland.
Het KNMI spreekt over sneeuwstorm en sneeuwjacht in Nederland wat uniek is voor Nederland. De laatste sneeuwstorm dateert in Nederland van 1985 maar de zwaarste was in 1979.

Wat adviseer ik?

Voor dat je de weg opgaat kijk bij verkeersinformatie van Rijkswaterstaat. Blijf liefst binnen en mocht je dan toch de weg op moeten, zorg dat je dekens bij je hebt in geval pech. Krijg je pech op een gevaarlijke locatie bel 112.
Volg je verstand om wel of niet de weg op te gaan. Via Rijkswaterstaat kun je hier ook de camera’s boven de snelwegen bekijken.

Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • juli 2022
  M D W D V Z Z
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031