Koningsdag

Op 27 april is het altijd koningsdag. Wij worden dan traditioneel gewekt met de kinderen die fietsend door het dorp met blikjes er aan om het dorp wakker te maken zodat iedereen op tijd op het dorpsplein is voor de aubade. Het plein is gezellg versierd en overal staan al kraampjes klaar. Ook de controle post voor de klassieke oldtimers staan die dan altijd op die dag door de Krimpenerwaard rijden. Alles oranje en vlaggen en iedereen is feestelijk versierd. Bij alle huizen hangen vlaggen en vaandels en iedereen is in feeststemming. Alle radiozenders organiseren koningsdagconcerten zoals Radio 538 op het museumplein bijv. Dit is zoals het zou moeten zijn. Maar niet in 2020.

Koningsdag 2020 is stil. In de ochtend word je wakker en het is nog steeds stil. Geen kinderen die door het dorp fietsen, geen dorpsplein versierd en het is leeg en stil. Surrealistich eigenlijk. Overal wel vlaggen en vaandels daaraan herkende je dus wel dat het een feestdag is. Op de radio geen concerten maar live huiskamer concerten. De enige drukte die er in dit dorp was was bij de plaatselijke bakker. Met tompoucen in de aanbieding gaf dat een lange rij.

In parken was het druk, zo druk dat hier en daar de politie heeft in moeten grijpen. Ergens snap ik het. Mensen zitten al heel lang opgesloten en willen ook eens weg. Het is niet goed, maar door het aantal weken begint ook de vermoeidheid toe te slaan verwacht ik of mensen worden wat makkelijker lijkt het. En natuurlijk missen mensen ook het feestgevoel en het oranjegevoel juist op deze dag. Ik kan alleen maar hopen dat het gauw wat beter gaat. En dat we vrij zijn.

Vandaag zijn alle vestigingen van de Ikea weer open gegaan. Met het verzoek om alleen te komen voor noodzakelijke boodschappen. Ook hier was te zien dat heel veel mensen noodzakelijke boodschappen nodig hadden. Een wachttijd van 2 uur om de Ikea in te gaan, lijkt op de wachtrij bij een achtbaan in de Efteling. En ze hebben niet eens een ballenbak nu of restaurant. Zou er nu bij de Ikea ook bordjes staan vanaf hier bedraagt de wachttijd…. minuten?

Bij mijn werk gaat het nog steeds door, en bij mijn vriendin zijn ze vanaf deze week ook weer volledig aan het werk. Maar wat zullen de gevolgen zijn voor de economie? Ik weet het niet, maar ik denk dat het jaren zal duren voor we hier weer bovenop komen.

Voor de mensen die mij volgen. De konijnen zijn weer helemaal de oude. Ze ravotten weer door het hok. Na wat tips geef ik ze minder brokken en meer hooi. Ze gaan ook weer wat meer hooi eten.

Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • juli 2022
  M D W D V Z Z
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031