Gelukkig Nieuwjaar

Welkom in 2020. De jaarwisseling en kerst zit er op en we beginnen aan een nieuw decennium en hebben de 1 ingeruild voor een 2. Nog een paar dagen en dan kunnen de kerstspullen weer opgeruimd worden naar de bergruimte.

Toch altijd wel raar zo’n jaarwisseling. Als een klein kind kijkt iedereen op de klok en telt af tot 00:00 uur om vervolgens iedereen nieuwjaar te wensen en dan als een gek naar buiten gaat om je gekochte vuurwerk af te steken. Op dat moment blijven alle mannen toch kleine kinderen. Vaak staan de vrouwen met sterretjes.

Wat jammer is wel de ellende die elk jaar weer gebeurt met oud en nieuw. Verschrikkelijk om te horen dat een vader met zijn zoontje is overleden en de moeder met dochter zwaargewond. Oorzaak door kinderen die het spannend vonden om vuurwerk in de portiek af te steken. Kinderen in de leeftijd dat ik denk dat daar gewoon volwassenen bij moeten zijn voor toezicht. Waar is dat verantwoordelijkheids gevoel van die ouders? Kun je het die kinderen kwalijk nemen? Ik wens de betrokkenen allemaal heel veel sterkte toe.

Dan de andere kant. De hulpverleners. Ik heb er geen woorden voor. Mensen die vaak vrijwillig hun werk doen om andermans leven te redden om vervolgens afgelopen nacht aangevallen werden door omstanders en bekogeld werden met vuurwerk. Voor hulpverleners moet je gewoon respect hebben en afblijven. Ergste vind ik nog dat men het leuk vond om voor garagedeuren van een kazerne kraaienpoten te strooien zodat de brandweer die misschien onderweg moet om jouw familie te redden niet aan kan komen of vertraging op kan lopen met alle gevolgen van dien.

Ik zou zo graag willen dat de wereld wat mooier en beter zou worden en de mensen liever voor elkaar deden. Er is zoveel onrecht in het land en de wereld is aan het verharden. Mensen worden om de kleinste dingen woedend en gaan tekeer. Ook over hele kleine dingen dat ik me afvraag of het wel waard is om daar zo boos over te worden.

Dan hoor je dat er in Nederland voor 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht is. Het blijft mooi hoor vuurwerk en hoort er echt wel bij, maar als ik dan zie hoeveel mensen er in de schuldsanering zitten of afhankelijk zijn van de voedselbank dan vind ik dat er in Nederland hele grote tegenstellingen zijn. Grote actie’s voor buitenlandse rampen of inzamelingen leveren en halen altijd genoeg spullen op maar een actie voor ons eigen landgenoten? Ik wil wel een ding bijzonder noemen.

Voedselbank Zutphen mocht van de een op andere moment hun pand niet meer in waar alle spullen lagen voor de kerst voor de mensen. Het gebouw was te onveilig verklaard. Hierop kwamen de boeren uit de omgeving en die sloegen hun handen bijeen. Dit was een mooi gebaar door de boeren die door hun actie’s ook af en toe onder vuur lagen. Ook ondernemers sprongen bij. Een fragment uit het artikel van de stentor van 23 december 2019: https://www.destentor.nl/zutphen/toch-luxe-kerstdiner-voor-arme-gezinnen-voedselbank-zutphen-dankzij-gulle-gevers-hartverwarmend~a41eda3b/?referrer=https://www.google.com/

Ongekend wat we allemaal hebben binnengekregen. Het is behoorlijk uit de hand gelopen. Het is hartverwarmend hoe iedereen in actie is gekomen.’’ Vol verbazing baant Jenneke Golstein zich een weg door de loods waar honderden kilo’s voedsel ligt opgeslagen. Autoherstelbedrijf Budget Repair Gld heeft de loods beschikbaar gesteld. Door de grote hoeveelheid binnengekomen producten kan er alleen zelf niet meer worden gewerkt.

Kip, groente en kaas

,,300 kilo aardappelen, 300 kilo peren, 250 pakken drumsticks, 250 jampotten en 250 pakken zuivel. Je kan het zo gek niet bedenken. Er is van alles binnengekomen’’, zegt Golstein, terwijl er om haar heen druk gewerkt wordt om pakketten van de producten te maken. Ruim 250 luxe kerstpakketten met in ieder geval kip, aardappelen, groente, kaas en andere zuivel. Tientallen bakkers, slagers boeren en andere ondernemers brachten de afgelopen drie dagen producten langs om honderden huishoudens uit Zutphen en omgeving een smaakvolle kerst te bezorgen. Talloze inwoners brachten daarnaast boodschappen tassen vol boodschappen langs om de kerstpakketten aan te vullen.

Ik vind dit zo mooi dat dit soort dingen wel gebeuren en ook genoeg reactie’s op komen.

Hebben jullie voornemens voor het nieuwe jaar? En zo ja dezelfde als die van vorig jaar? Hoe gaat men deze volhouden of hoe en wat is jullie planning hier in? Ben er wel benieuwd naar.

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • juli 2022
  M D W D V Z Z
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031